Go to content Go to menu
 


VS bevestigen dood tweede man al-Qaeda_gms

 

WASHINGTON - De VS hebben bevestigd dat de tweede man van MBT Schoenen Verkooppunten het terreurnetwerk al-Qaeda, Abu Yahya al-Libi, is gedood.

Hij kwam om het leven door een aanval met een onbemand Amerikaans gevechtsvliegtuig in  Pakistan. De Pakistaanse Taliban spraken dinsdag van ''een groot verlies''.

Het Witte Huis zegt dat de geslaagde aanval ''een heel grote klap'' is voor al-Qaeda. Volgens een woordvoerder van president Barack Obama was Libi de 'algemeen directeur' van de terroristen. Ook Pakistaanse regeringsfunctionarissen meldden de dood van Libi.

Libi was in 2002 Goedkope MBT Schoenen opgepakt in Pakistan en overgebracht naar een Amerikaanse luchtmachtbasis in Afghanistan.

Daar wist hij in 2005 uit te ontsnappen. Hij groeide uit tot de belangrijkste man binnen al-Qaeda na Ayman al-Zawahiri. Die nam de leiding van het terreurnetwerk over na de dood van Osama bin Laden.

Raketaanval

Libi sneuvelde toen het MBT Verkoop Amerikaanse vliegtuig een raketaanval uitvoerde op een schuilplaats van militanten in Mir Ali in de noordwestelijke regio Waziristan, niet ver van de grens met Afghanistan. Daardoor kwamen ook 14 anderen om het leven.

Claims

Een lokale militant sprak van ''valse claims''. Volgens hem snakken de Amerikanen naar positief MBT Nederland nieuws, omdat ze ''zware verliezen lijden in Afghanistan''. Plaatselijke bewoners meldden echter dat de slachtoffers in auto's werden afgevoerd. Normaal gesproken worden slachtoffers van een raketaanval in de buurt begraven.

De Verenigde Staten hebben het afgelopen jaar enkele belangrijke al-Qaedastrijders omgebracht. Zo kwam grondlegger Osama bin Laden op 2 mei vorig jaar om door een commandoactie in Pakistan.

In september doodde een Amerikaans vliegtuigje terreurleider Anwar al-Awlaki in Jemen.al-Qaeda na Ayman al-Zawahiri. Die nam de leiding over na de dood van MBT Sandalen Osama bin Laden.0606_gms.